Economische groei hoger dan verwacht

De groeiverwachting van de Nederlandse economie is in bijna alle sectoren hoger

De Rabobank heeft onlangs laten weten dat het de groeiverwachting voor bijna alle sectoren naar boven bijstelt ten opzichte van een halfjaar geleden. De economische groei krijgt een breder draagvlak doordat zowel het uitvoerende volume als de private investeringen groeien.

De ontwikkelingen verschillen per sector

In de export gerichte sectoren worden hogere groeicijfers gerealiseerd dan eerder werd verwacht. Het gaat hier met name om de industrie, groothandel en transport. De groei is te danken aan de aantrekkende economie bij belangrijke handelspartners. Ook bedrijfsinvesteringen hebben een belangrijke invloed.

De groothandel profiteert goed van de aantrekkende buitenlandse vraag. Naast de vraag is ook de stemming in verschillende markten positiever geworden. De binnenvaart kampt echter nog altijd met overcapaciteit. Koeriersbedrijven en logistiek dienstverleners hebben baat bij de opkomst van e-commerce. Voor de bouw is 2014 een overgangsjaar naar groei. De verwachting is dat in 2015 de bouwproductie aantrekt. Hierbij moet gezegd worden dat productieniveaus van voor de financiƫle crisis voorlopig nog niet haalbaar lijken te zijn.

Bron: Rabobank, Sectorprognose 2014 (2014)

Written by