Kunststof kozijnen plaatsen

Door oude kozijnen te vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen, kan flink bespaard worden op energiekosten. Met kunststof kozijnen gaat ook het wooncomfort er op vooruit. Maar liefst 20% van alle warmteverlies komt doorgaans door de buitengevel. Het vervangen van de kozijnen wordt meestal door een gespecialiseerd bedrijf gedaan.

Met name kozijnen van oude woningen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van het totale warmteverlies. Bij deze woningen wordt veelal het enkelglas voor dubbelglas vervangen, iets wat op zichzelf goed is. Het helpt, maar dit is onvoldoende omdat een echt goede afdichting achterweg blijft. Het beste kan het gehele kozijn inclusief glas vervangen worden.

Waarom kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen hebben een paar grote voordelen ten opzichte van hout of aluminium. Waar hout vraagt om onderhoud, zijn de kunststof kozijnen onderhoudsarm. Af en toe schoonmaken met een sopje is meer dan voldoende. Daarnaast gaat kunststof wel 50 jaar mee. Ook voor het aantal kleuren hoef je het tegenwoordig niet meer te laten. Kunststof is namelijk in heel veel kleuren en structuren leverbaar.

Persoonlijke veiligheid bij het vervangen van kozijnen

Persoonlijke veiligheid is iets wat nog wel is vergeten wordt, maar dit willen we hier toch een belichten. Als het oud isolatieglas betreft is er doorgaans geen echt veiligheidsrisico. Heb je echter te maken met grote glasoppervlakten van enkelglas, dan is het veiliger om de glasplaat met beleid veilig kapot te slaan. Gebruik bij voorkeur zuignappen zodat je een betere en veiligere grip op de glasplaat hebt. Draag daarnaast ook altijd een stevige jas en broek, goede handschoenen en uiteraard veiligheidsschoenen.

Algemene veiligheid

Het Politie Keurmerk Veilig Wonen waarborgt in principe de kwaliteit van nieuwe kozijnen. Wijs  klanten ook op de mogelijkheid van modern hang- en sluitwerk dat de kans op inbraak verkleint.

Kijk voor diverse afwerkproducten voor kunststof kozijnen op www.milin.nl

Bron: Knoors, H. (2014). Bouwtechniek. Klusvisie nr.6 , p. 15.

Written by