Reinigen van kunststof gevelbekleding

Waarom moet ik kunststof gevelbekleding schoonmaken?

Om optimaal te kunnen genieten van gevelbekleding is het van essentieel belang om de gevel goed schoon te houden. Ondanks de onderhoudsarme eigenschappen ontkom je er niet aan om de gevelbekleding af en toe schoon te maken. Niet alleen voor het behoud van de gevel maar ook voor de uitstraling, die de eerste indruk achterlaat van je huis, kantoor of project. Door de gevel te reinigen blijven zowel de glas, kleur en technische eigenschappen langer behouden.

De gevelbekleding wordt vaak op lastig bereikbare plaatsen toegepast. Het schoonmaken hiervan vereist dan ook de nodige inspanning en kennis. Hierdoor komt het vaak voor, dat de gevel wordt overgeslagen bij een grote schoonmaak, dit raden wij ten zeerste af.

Kunststof gevelbekleding van Milin

Kunststof gevelbekleding merken van Milin zijn opgebouwd uit gerecyclede kunststoffen  met vaak een renolit folie. Door deze structuurfolie, die het houtstructuur nabootst, ontstaat er op ten duur vaak vervuiling in de groeven. Naast de gerecyclede kunststoffen heeft Milin vezelcement en volschuim panelen. Deze panelen hebben geen folie maar bevatten wel oneffenheden op het oppervlak waar vuil zich in kan nestelen.

Manieren van reinigen kunststof gevelbekleding 

Doordat de gevelbekleding vaak op moeilijk bereikbare plekken zit, raden wij ten aller tijden aan om de reiniging door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Hierdoor zal je gevel de juiste aandacht krijgen voor het beste resultaat.

Als je er toch voor kiest om dit zelf te doen, moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken:

  1. Let altijd op de  veiligheid! Zorg dat altijd gezekerd als je op hoogtes gaat werken of gebruik hiervoor een steiger. Ga rustig en secuur te werk.
  2.  Vooraf moet de gevel goed afgestoft worden, zodat al het vuil en stof van de gevel is verwijderd. Doe dit zorgvuldig want als er vuil achterblijft, kunnen er krassen ontstaan bij de schoonmaak bewegingen.
  3. Gebruik geen ladder of iets drukkends op de gevel geplaatst worden, hierdoor kunnen er deuken of zelfs scheuren in ontstaan, dat is wel het laatste wat je wilt!

Als er voldaan wordt aan deze punten is het tijd om de gevel daadwerkelijk schoon te maken, dit kan op twee manieren:

Hogedrukspuit:
Zorg ervoor dat er genoeg ruimte zit tussen de gevel en het mondstuk van de hogedrukspuit. Een roterende spuitkop wordt ten zeerste afgeraden.

Schoonmaakmiddel:
zonder enige bijtende , agressieve of chemische bestandsdelen en geen harde borstels of zelfs staalborstels. Een kunststof reinigingsmiddel voldoet ook. Let op dat je het schoonmaakmiddel niet langdurig laat inwerken en goed naspoelt met schoon water.
Voor de gevelbekleding producten van Milin, is het aan te raden de gevel minimaal twee keer per jaar schoon te maken.

schoonmaken gevelbekleding

Written by