Vergunning omtrent kozijnen en gevels

Vergunningen omtrent het aanbrengen of veranderen van kozijnen of gevelpanelen.

Je wilt van twee ramen een groot raam maken of je wilt in plaats van openslaande deuren graag een schuifpui plaatsen. Uiteraard verandert hierbij het aanzicht van de kozijnen. In sommige gevallen kan zelfs de hele buitengevel er anders uit gaan zien. Hetzelfde geldt voor het vervangen van gevelpanelen. Bij het vervangen van gevelpanelen door kunststof gevelpanelen wordt het aanzicht ook anders. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hierom een aantal regels opgesteld. Wanneer mag je vergunningvrij verbouwen en wanneer is een omgevingsvergunning nodig?

Vergunningvrij verbouwen

Wanneer je van plan bent normaal onderhoud uit te voeren aan bijvoorbeeld de kozijnen, dan is een vergunning niet nodig. Het gaat hierbij om een verbouwing waarbij het oude kozijn wordt vervangen door een nieuw kozijn welke dezelfde afmetingen en indeling bevat. Voor monumenten gelden andere regels, deze zijn terug te vinden in dit document.

Verder zijn er nog twee belangrijke regels waaraan voldaan moet worden om vergunningvrij te mogen bouwen:

  1. Maak je een gevelopening met een nieuw kozijn of wijzig je een bestaand kozijn of een gevelpaneel in een hoofdgebouw? Dit is alleen vergunningvrij indien het (een wijziging in) een achtergevel of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel betreft
  2. Maak je een gevelopening met een nieuw kozijn of wijzig je een bestaand kozijn of een gevelpaneel van een bijbehorend bouwwerk (bijgebouw, aan- of uitbouw)? Dan mag dat  vergunningvrij in alle gevels.

Door onderstaand schema te doorlopen kun je zelf nagaan of je wel- of geen vergunning nodig hebt.

schema-vergunning

Houdt rekening met de buren

Het is bijna vanzelfsprekend, maar ik benoem het toch. Als je van plan bent te gaan bouwen is het, buiten het feit dat het wettelijk verplicht is, netjes om met de buren rekening te houden. Ga eerst met de buren overleggen over de bouwplannen. Zo voorkom je onnodige frictie.

Meer- en uitgebreidere informatie kun je vinden in de folder “Aanbrengen of veranderen van kozijnen of het veranderen van gevelpanelen” van  Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Written by