19e Eeuws gebouw hygiëne

wonderboard voedingsindustrie“Het Wonderboard van Milin uit Nieuwegein biedt ons de ideale wandoplossing om dit 19e eeuwse gebouw te laten voldoen aan de hoge hygiëne-eisen die aan gebouwen binnen de voedingssector worden gesteld”, zegt Piet Mul, maintenance manager bij AAK AarhusKarlshamn Nederland in Zaandijk.

AAK raffineert plantaardige oliën, die worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voor de vervanging voor vetten uit zuivel en cacaobonen, als transvet-vrije oplossingen voor chocoladevulling en zoetwaren. Ook worden deze oliën gebruikt in de cosmetische industrie. De huidige capaciteit van het bedrijf in Zaandijk bedraagt 70.000 liter op jaarbasis. De komende jaren wil men de productie opvoeren naar 100.000 liter.

Het gebouw waarin AAK is gevestigd in Zaandijk dateert uit het begin van de vorige eeuw. Piet Mul, maintenance manager zegt daarover: “Dit gebouw is de laatste jaren met regelmaat aangepast. Enerzijds om de veroudering tegen te gaan, om de uitbreiding van de productiecapaciteit op te vangen. Maar zeker ook om te voldoen aan de hoge eisen op het gebied van hygiëne die door de overheid aan de voedingsector worden gesteld”.

Tegels
De wanden van dit gebouw waren aanvankelijk allemaal betegeld. Heel gebruikelijk voor de tijd waarin het is gebouwd. Maar zegt Mul: “Het productieproces gaat gepaard met het tot hoge temperaturen verwarmen van de oliën. De warmte heeft ook invloed op de omgeving. In het gebouw ontstaat een hoge luchtvochtigheid. Die hoge luchtvochtigheid zorgt er voor, dat tegels losraken. Het opnieuw betegelen zou slechts een tijdelijke oplossing zijn, omdat deze na verloop van tijd toch weer los raken. Met Wonderboard is dat niet het geval. Het Wonderboard sandwichpaneel is opgebouwd uit twee platen met daartussen een vulling van polystyreen (piepschuim). Het laat zich direct verlijmen tegen de oude tegelwanden. Omdat het Wonderboard slechts 2,3 mm dik is, voorkomen we ruimteverlies. Het Wonderboard voldoet volledig aan de hoge hygiëne-eisen, maar is tevens schimmelwerend. “Voor ons is het belangrijk dat we na enkele jaren weer met hetzelfde probleem zitten. Wonderboard laat niet los, vraagt nauwelijks onderhoud, want even met een sopje er overheen en we spuiten de wanden volledig hygiënisch schoon.

Onderhoud
Ook het onderhoud is heel eenvoudig. We hebben niet meer te maken met naden die vervuilen. Voor ons het wonderboard een perfecte oplossing”, aldus Mul. “We kunnen er gerust een keer tegen aan stoten zonder dat er iets gebeurd, want het het is slag- en stootvast. Ja, echt een probleemloze wandoplossing waar we jaren mee vooruit kunnen”.

Logistiek
Een product kan nog zo goed zijn, belangrijk is ook de organisatie en de logistiek die er achter zitten. “Wat dat betreft is Milin een geweldige partij. Zij adviseren ons, staan altijd gereed om mee te denken, zijn goed gedocumenteerd. Heb ik een vraag dan komen ze snel met het juiste antwoord. De communicatie werkt perfect en ook logistiek hebben ze hun zaakjes volledig onder controle. Snelle levering, nauwelijks te betrappen op fouten. Het is een partij om prettig zaken mee te doen. Op z’n Amsterdams gezegd zijn het gewoon ‘toffe gosers!’, lacht Piet Mul, terwijl hij snel naar zijn volgende klus gaat. Hij heeft het druk. Er moet ook rond het gebouw nog wel het een en ander gebeuren om de productiecapaciteit met meer dan de helft te verdubbelen.

Written by