Ludieke film

Hoe kinderlijk eenvoudig is het om een houten verweerde gevelbekleding te vervangen door het moderne en duurzame vinyPlus? Het antwoord wordt gegeven in een ludiek filmpje van Milin uit Nieuwegein. De hoofdrollen worden vertolkt door twee kinderen  Thom en Dain. Zij laten zien hoe de zuinige buurman Martijn het loodje moet leggen, wanneer blijkt dat de buren met hun eenmalige investering in vinyPlus heel wat minder kopzorgen hebben.

Want terwijl Dain aan de koffie zit en cynisch opmerkt: “Buurman ook een bakkie?, maakt buurman Martijn zich superdruk om alle spullen bij elkaar te krijgen om de gevel opnieuw in de verf te zetten. Een klus die elke paar jaar weer terugkomt. Terwijl  buurman Dain en Thom, als mini-vakmensen, slechts een halve dag nodig hebben om de houten gevelelementen te vervangen door vinyPlus. Het resultaat is een superleuke film, waarin Milin, specialisten in kunststof gevelbekleding, op treffende wijze laten zien dat valse zuinigheid uiteindelijk veel (meer) geld en hoofdbrekens kost. Want elke paar jaar wordt de buurman weer met het intensieve onderhoud geconfronteerd.

Intensief onderhoud

Martijn ziet er ook iedere keer weer enorm tegen op, om de juiste verf te kiezen, kwasten aanschaffen, schuurpapier niet vergeten, ammoniak en spons. Het is elke paar jaar een heel gedoe alvorens hij zijn schilder- en onderhoudsklus kan beginnen. Maar hij weet: “Doet hij dat niet met grote regelmaat, dan rot het hout onder zijn ogen weg. En een verweerde gevel is géén visitekaartje voor de buurt. Wanneer Martijn met zijn spullen thuis komt en aan de slag wil, moet hij constateren dat de buurman het veel handiger heeft aangepakt. Want buurman Dain zit na de simpele montage al weer lang en breed aan de koffie en merkt cynisch op”: “Buurman ook een bakkie?”.

Nauwelijks nog onderhoud

De film geeft duidelijk het contrast weer tussen het intensieve onderhoud dat nodig is wanneer men kiest voor houten gevelbekleding en het gemak en de besparing in tijd en kosten die het oplevert wanneer men kiest voor vinyPlus. De knoeiende en jaloerse buurman Martijn, kan maar moeilijk omgaan met het vooruitstrevende gedrag van zijn buurman, die al die tijd dat hij moeizaam schuurt en verft, nauwelijks in actie hoeft te komen.

Bakkie doen buurman?

Martijn staat te ploeteren om de geschuurde delen af te doen met ammoniak. Maar daarbij laat hij de emmer vallen, knoeit hij met grondverf, waardoor de hele vensterbank wordt besmeurd om rond de middag met een overall vol verfspatten geïrriteerd aan de lunch te zitten. Wanneer hij na de middag ijsberend zit te wachten tot de verf voldoende droog is, ziet hij tot zijn grote ergernis dat de buren in het zelfde tijdbestek een complete gevel hebben vervangen door kunststof. Maar volledig in verwarring dat zijn keuze om de gevel telkens te schilderen bepaalt niet de eenvoudigste en uiteindelijk ook niet de goedkoopste is, pakt hij de schuurmachine en gaat dwars door zijn prachtig geschilderd gevelelementen heen. Alles voor niets geweest. Misschien toch ook maar veel beter kiezen voor vinyPlus van Milin panelen en profielen uit Nieuwegein.